Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

(Ξανα)φτιάχνουμε κεριά

 Κάθε φορά που ένα  κερί δεν καίει σωστά ή είναι πολύ μικρό πια ή δεν μας αρέσει δεν το πετάμε αλλά τα μαζεύουμε όλα ώσπου να έχουμε μία ποσότητα με την οποία να μπορούμε να κάνουμε καινούρια κεριά.Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη...
             Μπορούμε να  λιώσουμε ό,τι κερί έχουμε κρατήσει και δεν το χρησιμοποιούμε πια.Εμείς τα χωρίσαμε σε ομάδες με παρόμοια χρώματα ή μπορούμε  να τα βάψουμε ρίχνοντας μέσα κερομπογιά.
 Λιώνουμε σε μπεν μαρί τα κομμάτια του κεριού(εδώ εμείς έχουμε μία μικρή ποσότητα που ήταν για το τελείωμα) .Αν δεν μπορούμε να βγάλουμε τα φιτίλια τους  τα αφαιρούμε με ένα πιρούνι όταν λιώσει το κερί.Το σκεύος που λιώνουμε εμείς  το κερί είναι παλιό και το έχουμε γι'αυτή τη χρήση.Προσέχουμε η θερμοκρασία του νερού να μην είναι μεγάλη.
 Για καλούπι  χρησιμοποιήσαμε χάρτινα αλλά και μεταλλικά κουτιά.Το φιτίλι είναι από κερί που λιώσαμε  ή από κάποια λαμπάδα που μπορούμε να το βγάλουμε  πολύ εύκολα.Το στερεώνουμε στον πάτο με λίγο κερί,εμείς χρησιμοποιήσαμε φυσικό κερί και απλώς το πατήσαμε με το χέρι γιατί είναι πολύ μαλακό.Στο πάνω μέρος του δοχείου  το κρατάμε στη θέση του βάζοντάς το ανάμεσα σε δύο καλαμάκια ή δένοντάς το σε ένα καλαμάκι  αν είναι μεγαλύτερο το μήκος του φιτιλιού μας.Τα χάρτινα καλούπια βγαίνουν εύκολα γιατί στο τέλος τα σκίζουμε για να τα βγάλουμε.
 Τα μεταλλικά καλούπια,  πριν βάλουμε το φιτίλι ,τα αλείφουμε πολύ ελαφρά με λίγο σπορέλαιο για να μπορούμε να ξεκαλουπώσουμε το κερί μας.Προσέχουμε το δοχείο να μην είναι στενότερο στο πάνω μέρος γιατί δεν θα μπορεί να βγει το κερί.
            Αφού λιώσει το κερί το αδειάζουμε προσεκτικά  στο καλούπι μας και το αφήνουμε στην άκρη.Δεν ρίχνουμε όλο το κερί ,αλλά κρατάμε μια μικρή ποσότητα.
 Όταν  το κερί αρχίσει να  κρυώνει και να πήζει  δημιουργείται ένα βαθούλωμα στο κέντρο του.
 Αφού τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα  την μαλακή επιφάνεια του κεριού ρίχνουμε λίγο ακόμα λιωμένο κερί από αυτό που κρατήσαμε(να μην περάσει όμως το πάνω χείλος του κεριού μας).Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε το γέμισμα του πάνω μέρους αν βαθουλώσει πάλι.
         Όταν το κερί μας κρυώσει καλά(την άλλη μέρα κατά προτίμηση) γυρίζουμε το καλούπι μας ανάποδα και τραβάμε το κερί μας.Ένα κερί μας που δεν έβγαινε εύκολα από το καλούπι του το βάλαμε για λίγο στο ψυγείο  και μετά από λίγο βγήκε πολύ εύκολα κι αυτό.Τα σκεύη που λιώνουμε το κερί καθαρίζονται πολύ εύκολα με χαρτοπετσέτα όταν ακόμη είναι λίγο ζεστά .Το κερί που τυχόν μας περίσσεψε το κρατάμε για άλλη φορά.Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε  λιωμένο κερί στον νεροχύτη γιατί θα βουλώσει.
 Με αυτό τον τρόπο κάναμε πέντε κεριά με ύψος περίπου 20 εκ. το καθένα,χωρίς κανένα μα κανένα έξοδο με κεριά που μας ήταν πια άχρηστα και παλιότερα ίσως να τα πετούσαμε:
                       τα δύο εκρού κεριά μέσα στα φαναράκια...
          και τα τρία αυτής της εικόνας
           Δοκιμάσαμε για πρώτη φορά να κάνουμε και ένα κερί με τρύπες.Χρησιμοποιήσαμε χάρτινο καλούπι για να μπορούμε μετά να το σκίσουμε.Το γεμίσαμε με κομματάκια πάγου...
 και αμέσως μετά ρίξαμε το λιωμένο κερί που πολύ γρήγορα άρχισε να κρυώνει.Όταν κρύωσε τελείως σκίσαμε το κουτί(μέσα στο νεροχύτη της κουζίνας) και αδειάσαμε το νερό από τους πάγους που έλιωσαν.
 Το αποτέλεσμα είναι αυτό ...καθόλου άσχημο νομίζουμε για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο.Σίγουρα θα ξαναδοκιμάσουμε.

13 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ !!!!!ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ !!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!ΦΙΛΙΑ!!!♥*•. ̧ ̧•* ̈*•. ̧ ̧. •* ̈*•.❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέν είναι καί εύκολη η διαδικασία κορίτσια!!Πολύ όμορφο έγινε τό κεράκι σας!Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Świetny kursik na zrobienie świecy bez ponoszenia kosztów :) Na pewno wykorzystam Twoje rady, te z lodem też. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie :) Jola

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!
    Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο να έχουμε!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι ακριβώς, δεν πετάμε τίποτα!!
    Πολύ όμορφο το ξύλινο φανάρι.
    Την καλημέρα μου & καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάζεψα μερικά κεριά με βλέπω Σαββατοκύριακο να σας ακολουθώ. Καλό μήνα. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το κόκκινο με τις τρύπες πολύ μου αρέσει, κορίτσια!!!
    Καλό και δημιουργικό μήνα να'χετε! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω φτιάξει ποτέ κερί σπίτι κι έχω άπειρα μισοτελιωμένα που για έναν περίεργο λόγο δεν τα έχω πετάξει. Το κάνετε να δείχνει τόσο εύκολο! Μπράβο κορίτσια!! Όσο γι αυτό με τις τρύπες ε έμεινα με ανοιχτό το στόμα... Φιλιά και καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Olá amiga, vim desejar-lhe um abençoado início de mês.
    Doce abraço Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν το έχω τολμήσει ποτέ, δεν ξέρω γιατί!! Μου φαινόταν πολύ δύσκολο...
    Ευχαριστούμε για τις κατατοπιστικότατες οδηγίες, ίσως το δοκιμάσω κάποια στιγμή. Είναι κρίμα τόσα υπολείμματα κεριών να πάνε χαμένα, ενώ μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν!
    Φιλιά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είσαι χρυσοχέρα! Είναι υπέροχα όλα αυτά που φτιάχνεις κι εμένα μου φαίνονται εξαιρετικά δύσκολα! Είναι πολύ ενδιαφέρον το μπλογκ σου! Ευχαριστούμε πολύ που τα μοιράζεσαι μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή